Instanapló 2. rész

Felkerült az instagramra az első három kép. Új fiók esetén mindig szeretek első lépésben hármat feltenni, mert akkor egy “teljes sor” keletkezik a képekből és nem egy kezdetleges regisztrációnak néz ki, amit majd esetleg hamarosan töröl a kezelője.

Az első interakciók

A képek feltöltése után azonnal lett három követőm. Aki engem elkezd követni, azokat azonnal szintén követni szoktam, most is így jártam el. Az egyik elég hamar vissza is vonta a követést, ezt szintén viszonoztam.

Tudni kell, hogy ez elég gyakori, mert sokan csak azért kezdenek el követni egy fiókot átmenetileg, hogy követőt szerezzenek maguknak. Néhányuk nyíltan is vállalja, hogy a követést szándékosan vonja vissza, melynek sok oka van. Az egyik, hogy nem követhet egy fiók akármennyi másik fiókot. Van olyan is, aki csupán a statisztikára hajt, hogy tízszer annyi követője legyen, mint amennyi fiókot ő követ. Ebből az a látszat alakul ki, hogy a fiókja népszerű, de ez nem minden esetben igaz (viszont sokan bedőlnek ezeknek a számoknak).

A három képre összesen 3 kedvelést kaptam, ami 0, 1 és 2 darabot jelent képenként. Szerintem ilyenkor még nem érdemes feltenni a következő képet, hanem ki kell hozni belőlük amit csak lehet. Erre jó módszer az, ha a képek alatt van képaláírás, hashtag (amit kulcsszónak szoktam nevezni), valamint a kezelt fiók önmaga is aktív más oldalakon, például visszakövet és kedveléseket ad. A kedveléseknél kifejezetten rákeresek olyan kulcsszavakra, melyek a fiókom tartalmával kapcsolatosak és nekik adok kedveléseket, remélve a viszonzást.

Első kísérlet a képek népszerűsítésére

A képek népszerűsítésére sok lehetőség van és nem csupán a kép feltöltésének idején. Azt gondolom azonban, hogy érdemesebb a jelenben dolgozni, mint későbbre tucatnyi feladatot adni önmagunknak. E miatt nem töltöttem fel a negyedik képet, hanem folytattam a hasonló témájú insta-képek kedvelését és a hasonló témájú fiókok követését.

Nehézség, hogy a magyar nyelvű tartalom szinte minimális a témámban. Másik probléma, hogy az elérhető magyar nyelvű tartalom által sugallt szemlélet és a témáról való gondolkodásom között szinte fényévnyi a távolság, de ezt legyűrtem magamban, mert valahonnan el kell kezdenem az emberek elérését. Ráadásul éppen azt gondolom, hogy azok az emberek vevők az üzenetemre, akik jól ismerik a témát, mivel értik miben gondolkodom másképpen.

Ezen logika mentén a nem magyar nyelvű fiókok képeit is kedveltem, megközelítően 60 darabról van szó. Ezeket két okból nézegettem meg.

Először is érdekelt, hogy milyen módon teszik közzé a képeket, miben térnek el tőlem? Mivel komoly témakörről van szó, bennem a közérthető informálás igénye fogalmazódott meg. Azt gondoltam, hogy érthető, tömör nyelvezettel érdekes információkat átadni, az bőven elég. Másokat nézegetve viszont szembesültem azzal, hogy bizonyos mértékű könnyedség mennyire feljavítja a képi tartalom minőségét. Például pont tegnap fényképeztem le egy valamilyen kisgépet, ami a témához tartozik. Figyeltem az előtérre és a háttérre, hogy a komolyság érzetét keltse. Egy hasonló kisgépet azonban más úgy fényképezett le, hogy egy plüssbábut ültetett elé, ami sokkal befogadhatóbbá tette az egészet. Azt gondolom, hogy el kell mozdulnom nekem is ebbe az irányba.

A másik ok pedig a képeik népszerűsége, amely meglepően alacsony, legalábbis azoké, amelyeken a témakör eléggé direkt. Nagyjából 60-80 kedvelést jelentett ez képenként. Ahol nagyon indirekt volt az üzenet és volt valami “csali” a vizuális tartalomban, ott jóval magasabb számokkal lehetett találkozni. A csali lehet egy szép tájkép, egy meglepő városkép, egy aranyos kisállat vagy egy szokatlan, de tekintetet vonzó kép például egy vasútállomásról.

Első mutatók

Ígértem, hogy lesznek mutatóim és azokat is naplózom. Jelenleg ez így néz ki:

  • Követők száma: 2, én szintén 2 fiókot követek.
  • Képekre kapott kedvelések száma: 3 darab
  • Kedvelések és a képek hányadosa: 1
  • Kedvelések átlaga és a követők hányadosa: 0,5 (ezt a mutatót szeretném 0,2 körüli értéken látni a sokadik kép esetén is)

A fenti számok azért érdekesek, mert azt mutatják meg, hogy szinte 0 aktivitás mellett mit lehet elérni. Vagyis: néhány kósza követőt, akik valószínűleg előbb-utóbb majd eltűnnek, mert az insta-taktikájuk része az átmeneti követés; ennek megfelelően pár kósza kedvelés, ami az elején nagyon jó mutatókat jelent, de a képek gyarapodásával ezek fokozatosan romlanak.

A folytatás következik…