Instanapló 4. rész

Az előző naplóbejegyzéshez képest némi változtatás történt. A témakörhöz tartozó insta-fiókokat elkezdtem követni és elkezdtem azok követőiből is embereket kiválasztani, akiket szintén elkezdtem követni. Mások képeinek a kedvelését is folytattam.  Mindez nagyon nem volt ilyen egyszerű és elég komoly krízissel kellett szembenéznem. Az instagram-fiók miatt kialakult válság története lesz olvasható a lenti sorokban.

A javasolt és megfogadott változtatások

Az egyik javasolt változtatás az volt, hogy kezdjek el más fiókokat követni és kedveljem a képeiket. Ezt elég nehéz volt megtenni, mivel a témakörrel foglalkozó magyar nyelvű fiók kevés van és nagyobb részben más szemlélettel közelítek a témához, mint ők. Ebből lett az első személyes krízisem.

A krízis oka az volt, hogy támogathatom-e követéssel és kedveléssel azokat, akikkel nem értek egyet? Volt olyan fiók, amelynél az egyet nem értés csekély méretű, így könnyen megtettem, de a többségnél nem ez volt a helyzet. Nagyon komoly belső ellenállást kellett magamban legyűrnöm, hogy képes legyek a követésre. Ez azért lepett meg, mert ilyen belső válságra nem számítottam. A tanulság viszont az, hogy le kell gyűrni magunkban az ellenállást, mert valahogy el kell indulni.

Segítő gondolat: éppen azok vevők a más jellegű megközelítésre, akik ismerik a területet. Azok pedig jobb hiányában azokat követik, akik vannak. Ezért nem szabad ebben a krízisben megrekedni, hanem rá kell nyomni a követésre és a kedvelésre. Önmagában az, hogy kevesebb a követőm, mint a követettem, amúgy is egy pozitív üzenet (hajlandó vagyok visszakövetni).

A második javaslat az volt, hogy ezeknek a fiókoknak a követőinek a képeit kedveljem, illetve kezdjem el ezek közül követni azokat, akiknek a regisztrációjuk friss. A webkomos konzultáción ugyanis elhangzott, hogy amikor valaki a nagyközönséget szólítja meg az üzenetével, akkor ki kell választania tényleges embereket is, akiket meg kell keresni, mégpedig egyesével. Ilyen esetben főleg azokra érdemes koncentrálni, akik alapvetően nem érintettek, csak valamilyen fokú érdeklődést már kifejeztek a terület iránt. És ilyenkor kapnak szerepet a jó minőségű, ötletes képek, melyek megragadják a figyelmüket.

És ez a krízis második oka, mert a képeimből hiányzik az ötletesség. Lesznek ilyen képeim, de az első sok darab nem ilyen. Nagyjából abba a helyzetbe kerültem, hogy előkészültem, terveztem, de a képeim elmaradtak attól, amit elő kellett volna állítanom. Ha folytatom az ötlettelen képek közreadását, akkor tartok attól, hogy nem lesz eredményes a befektetett munka. Most a saját bőrömön is éreztem, hogy milyen ezzel szembesülni. Magánemberként nagyon megrázott, hogy sok energiát is időt áldoztam a képekre, de nem lettek jók. Vállalkozóként is megviselt, hogy szeretnék valamit elérni, azt hittem már kész vagyunk, erre vissza kell sétálni a rajthoz.

Milyen gondolatok segíthetnek ezen átjutni? Az alábbiak:

Nem arról van szó, hogy nem tudom mi kell az instagramra, hanem a választott témán belül ezen nem gondolkodtam insta-logikával. Hiába vagyok érintett és jártas a témában, az insta egy kissé más megközelítést igényel. Nem olyan, mintha élőben mutatnék meg egy embernek valamit és mondanám el az érdekességeket, hanem egyetlen képpel kell megnyernem a figyelmet. Az eddigi általam kezelt fiókok ilyen szempontból “hálásak” voltak, de ez a fiók más. Itt nincs előzetes ismertségem, nem kíséri nagy közfigyelem a témát, vagyis meg kell harcolnom a figyelemért. Vagyis: nincs baj, csak fejlődünk.

Említettem már azt is, hogy sokat segítene például a képeken az, ha az eszközöket nem önmagukban mutatnám be, hanem használat közben. Láttam olyat, amikor az eszköz elé ültettek egy plüsst és nagyon sokat javított a képen. Ha most egy önálló szervezet lennék, akkor le kellene gyártatnom egy saját plüsst és megoldást nyerne a helyzet. Mivel csak magánszemélyként csinálom a fiókot, kifejezetten a napló miatt, ezt nem teszem meg. Ha az egy tényleges vállalkozás lenne, akkor legyártanám most a plüsst.

Ha egy vállalkozás vezetőjeként tudnám meg, hogy az insta-előkészület a kezdetek után azonnal zátonyra futott és vissza kell menni az alapokhoz, akkor sem ijednék meg. Ilyenkor arra kell gondolni, hogy az a hiányosság ami felismerésre került, most minket gazdagít. Olyan tudás birtokába jutottunk, ami már a saját kincsünk és kamatozni fog nekünk. Ilyesféle tanulási folyamat mindig van, csak nem mindig ennyire látványos.

Fontos azt is elhatározni, hogy nem szabad beleszeretni a kész képekbe, hiszen nem ütik meg a mércét. El kell tudni szakadni tőlük akkor, amikor kudarcossá válnak. Ez nehéz, mert önmagunkat kell legyőzni. Ettől függetlenül egy vállalható, valamennyire látványos negyedik képet is publikáltam, nehogy inaktívnak tűnjön a fiók.

A számok tükrében

  • Követők száma: 8, én 31 fiókot követek (összesen 32 profilmegtekintésem volt)
  • Képekre kapott kedvelések száma: 12 darab
  • Kedvelések és a képek hányadosa: 3
  • Kedvelések átlaga és a követők hányadosa: 0,375

A negyedik képre már hat kedvelést kaptam, ami szívderítő eredmény. Ahhoz viszonyítva, hogy mennyi kedvelést “osztottam ki”, ez nem sok, ezt nem szabad elfelejteni. Nagyjából 40 kedvelésre kaptam 6 viszonzást. Mivel az első képeimre kevés kedvelés érkezett, így a kedvelések átlagából és a követők hányadosából képzett mutatóm romlott. Azt viszont szem előtt kell tartani, hogy ez természetes és a 0,2-es értéket lesz az ideális. A 0,375-öt egy fiatal fióknál nem szabad ünnepelni! Jó bizonyítéka ennek az, hogy több mutatóm “jó”, azonban éppen most méláztam azon a fentebbi sorokban, hogy a képek rosszak. Sok magyarországi szervezetnél a mutatók sikere mögé bújnának az érintettek, de aki ezt teszi, az pórul fog járni pár hét múlva.

Mivel üzleti fiókom van, egyéb adatokat is elérek. Azt látom, hogy a negyedik képet 8 fiók érte el, melyből 4 követni kezdett. Maga a kép 12 alkalommal jelent meg és így a 6 kedvelés nem is annyira rossz eredmény, de amikor az elérések száma majd megnő, sokkal alacsonyabb lesz a kedvelések aránya.

Folytatás következik…