Charles Taze Russell az egyre jobban növekvő közösségének több központi épületet is kialakított. 1889 és 1909 között, tehát amikor a mi közösségünk is megalakult, ez a központi épület a Bible House, vagyis a Bibliaház volt. E miatt a mi központi épületünket is Bibliaháznak nevezték el.

A Bibliaház az egyik testvérünknek a gazdasági épülete volt, a pontos építési idejét nem ismerjük. Az biztos, hogy az 1950-es évek elején már állt, akkor még lakóépületnek használták. A benne lakók építettek maguknak egy nagyobb házat, akkor kezdték melléképületként használni. Amikor szóba került, hogy jó lenne egy gyülekezeti épület, felajánlották, hogy az legyen a helyi Bibliaház.

A megnyitó 1967-ben volt, április 30-án. Azért, hogy ne legyen belőle probléma, úgy vált ismertté, mintha egy helyi sportkör tanácstermeként üzemelt volna. Ez az álca teljesen jól működött, mivel az állampárti időszakban soha nem volt egyetlen ügy sem az épület használatából. Az épületben általában hetente volt összejövetel, rendszerint vasárnap. Minden nyáron el lettek rajta végezve a szükséges karbantartások, így az állapota is nagyon jónak volt minősíthető.

Az első problémák 2009-ben jelentkeztek. Tavasszal vettük észre, hogy mind a falakon, mind az aljzaton titokzatos repedések keletkeztek. A nyári karbantartáskor ezeket javítottuk, nem gondoltunk komoly problémára. A következő télen megint megjelentek a repedések, de még mindig azt hittük, hogy a kijavítással voltak problémák. E miatt 2010-ben már jobb alapanyagokat vásároltunk.

A homlokzat felső részén óriási repedés jelezte, hogy az épület nem használható

Még 2010 decemberében szembesültünk azzal, hogy a probléma valahol máshol lesz. Ismét megjelentek a repedések, de azok már mélyebbek voltak. Egyik hétről a másikra mind a falakon, mind az alapon még nagyobb repedéseket figyeltünk meg. Ezeket észlelve a tervezett összejövetel el is maradt, mivel ijesztő volt az épület állapota. Amikor nagyon óvatosan kipakoltuk a berendezést, levettük a falakról a falvédőket, nagyon meglepődtünk az állagromlás mértékén. Azonnal eldőlt, hogy az épületet nem használjuk tovább.

A lecsupaszított falak sajnos azt erősítették meg, hogy új épületre lesz szükségünk

A következő tavasszal, 2011-ben, több szakembert elhívtunk, akik különböző okokat állapítottak meg, valamint ezek alapján javítási ajánlatokat is kaptunk. Hitelt érdemlően nem tudjuk a mai napig sem eldönteni, hogy ezeket a komoly repedéseket mi okozta, de inkább nem szerettünk volna kockáztatni. Úgy szavaztunk, hogy az épületet azonnal lebontjuk, aztán majd valamikor egy új Bibliaházat építünk helyette.

A legszomorúbb az egészben az, hogy a szakértői szemlék miatt sok fénykép készült a leromlott állagú épületről, de az épület fénykorából egyet sem tudtunk felkutatni. Reméljük egyszer valahonnan előkerülnek még nem ismert fényképek! Szeretnénk kérni, hogy amennyiben valaki talál ilyet, küldje el a részünkre!

By admin