A budapestiek már 1999-ben készítettek maguknak egy honlapot, amire joggal lehettek büszkék. Ezen felbátorodva mi is beszéltónk róla, majd 2001-ben büszkén mutattuk meg az összejöveteleken. Nem is annyira az volt benne az érdekes, hogy lett a közösségünknek egy honlapja, hanem a képanyag. Rengeteg képet szkenneltünk be régi kiadványokból, hatalmas munkával feljavítottuk, néha színeztük is, mert fekete-fehér képek voltak. Aztán minden egy nap alatt összeomlott és meg kellett szüntetni a honlapunkat.

Az történt ugyanis, hogy a drága nemzetközi testvéreink követeléssel álltak elő, a szerzői jogra hivatkozva. Igaz, nem mindegyik, de az illető személy panaszát mi a nemzetközi hittestvéreink támadásának éreztük. Mi azzal védekeztünk, hogy a gyülekezetünk 1903 óta folyamatosan létezik, így a köreinkbe került anyagok a sajátjaink. Igaz, hogy Russell nevéhez és különböző cégeihez kapcsolódnak ezek az alkotások, de végső soron a helyi képviselőinek a jogutódjai vagyunk. Nem mellékesen a magyar jog szerint 1987 óta ezek az anyagok szabadon használhatóak.

A panaszos fél szerint ő volt a szerzői jog birtokosa, vagyis az ő előzetes engedélye nélkül nem használhattuk volna a képeket, grafikai elemeket, sem a korabeli kiadványok szövegeit, illetve az azokról készült másolatokat sem. Az USA-ban érvényben lévő jogszabályokra hivatkozott az érintett fél, ez alapján az a látszat keletkezett, hogy a panasz megalapozott. Azt nem igazolta az illető, hogy valóban ő a jogbirtokos vagy annak képviselője, de a második levelében említett kártérítés miatt a honlapot azonnal megszüntettük és elnézést kértünk tőle.

2003-ban egy szakjogász átnézte az ügyet, ugyanis az ő véleménye szerint minden Russell idejében keletkezett alkotás már régóta közkincsnek minősül. Erről tájékoztattuk a korábban nálunk tiltakozó személyt, de új panasszal állt elő, más jogszabályokra hivatkozva. Úgy döntöttünk, hogy inkább a békét keressük és ezért nem vittük tovább az ügyet. Ezzel együtt szándékosan megtettünk minden intézkedést arra, hogy se a magyar, se az USA területén ne legyen megtámadható a működésünk. Ekkor vetettük el egyébként a koronás kereszt szimbólumot is, amely addig például az összejöveteli helyünk belső falán is látható volt.

Arra nagyon ügyelünk, hogy ilyen helyzet többé ne fordulhasson elő. A linktárban meg lehet tekinteni olyan Bibliakutatók által működtetett weboldalakat, ahol az eredeti anyagok valamilyen formában elérhetők. A honlapon felhasznált képeket mi készítettük, amelyiket pedig nem, ott a forrást megjelöltük. Olyan képanyagot, amelynek a felhasználása korlátozott, nem használunk. Illusztrációs céllal ingyenes képeket biztosító oldalakról is használunk fel képeket.

A magunk részéről nagyon sajnáljuk azt, hogy nem használhatjuk fel aggodalom nélkül annak a közösségnek a képeit, amelynek a részeinek gondoltuk magunkat.

 A cikkhez tartozó kép miami car accident lawyers képe (Pixabay)

By admin