A Bibliakutatók Közössége a mai formában 1869-ben jött létre az USA-ban. Az egyik alapító Joseph Lytel Russell (1813-1897), a másik pedig a fia, Charles Taze Russell (1852-1916) volt. Az alapítás hátterében az adventisták útkeresése volt. Az apa és a fia, valamint más családtagjaik, valamint néhány adventista hívővel közösen azt keresték, amit a Biblia valójában tanít.

Fontos kiemelni, hogy az adventisták egy bizonyos dátumhoz kötve várták Jézus második eljövetelét, amelynek az elmaradása óriási csalódást okozott a köreikben. Nem szerették volna feladni a sajátos hitüket, hanem megkísérelték azt helyes ösvényre terelni. Az alapítók ebbe a folyamatba csatlakoztak be. Jó ideig adventistaként is azonosították őket.

Az adventista felekezetekkel formálisan 1910-ben szakítottak, amikor felvették a Nemzetközi Bibliakutatók Egyesülete nevet, amelyet voltaképpen nekünk a mai napig is viselni kellene. Ez azért nincs így, mert Charles Taze Russell 1916-os halála után a felekezet nemzetközi vezetésében vita támadt és szakadás történt.

A szervezet vagyonát egy kisebbség szerezte meg, amit az elődeink puccsnak minősítették. Ők Bibliakutatóként léteztek egészen 1931-ig, amikor felvették a Jehova Tanúi nevet. A PBI (Russellhez hű maradt szervezet) adatai szerint a Bibliakutatók 25 százaléka ment át ahhoz a szervezethez, amelyiket ma Jehova Tanúi néven ismerünk, a maradék 3/4 rész azonban megmaradt az eredeti mellett.

A puccsista szervezet feladta Russell követését, még az írásait sem vállalták a sajátjukénak. Kissé fura helyzetet teremtett, hogy az alapítónk sírjának helyet adott temető a mai napig az a tulajdonukban van, ezért azt ők gondozzák. Mindenesetre nem vagyunk ellenségesek a mai Jehova Tanúival és a jelenben kerüljük is a puccsista jelző használatát, hiszen az akkori események felett eltelt egy évszázad.

Az alapítóhoz hű maradt Bibliakutatók a Pastoral Bible Institute (PBI) néven alapítottak egy jogi szervezetet, amely segítette őket. Az egyes gyülekezetek ettől függetlenül Bibliakutatók néven azonosították magukat, de a pontos név kiválasztását mindig a gyülekezetre bízták.

A PBI és más egyéb jogi szervezetek a mai napig kiadják Russell írásait, valamint gondot fordítanak egyéb hitépítést segítő kiadványok elkészítésére. Mivel a magyarországi Bibliakutatók elszigetelve éltek, létszámban sem váltak jelentősekké, ezért korszerű magyar nyelvű írások nem jelentek meg a nyilvánosság részére.

A Bibliakutatók a Föld egészén jelen vannak, önálló, szabad gyülekezetekként működnek. Nincs egységesítésre törekvő nemzetközi vezetésük. Minden második évben vannak nagy nemzetközi találkozók, valamint rendszeresen szerveznek regionális találkozókat.

A szöveg jóváhagyásának dátuma: még nem került jóváhagyásra.

A kiemelt kép innen származik

By admin