A közösségünk kezdettől fogva olyan területen élő emberekből állt össze, akik falvakban és tanyákon éltek. Ez az életmód sok dologban nagyon eltér a városi élettől. A közösségünk megszervezése ehhez alkalmazkodik, ezt az alkalmazkodást pedig rurális gyülekezetnek nevezzük.

A rurális térségekben nem egyetlen üdvös út létezik, elfogadjuk azt, ha mások eltérő megoldások mellett döntenek. Mi azon az úton járunk, amit az elődjeink kitapostak.

Mivel a földműves életmód sok tekintetben lehetetlenné teszi a Bibliakutatók minden második évben szervezett nemzetközi kongresszusának a látogatását, ezért ezt az összejövetelt, sem a hasonló nagy találkozókat nem propagáljuk a gyülekezetben. Természetesen ha valaki egyszer-egyszer eljut egy ilyen találkozóra, akkor érdeklődéssel és örömmel hallgatjuk meg az élményeit.

Mivel a városi életmódból és körülményekből nem mindig érthető meg a rurális térség sajátos világa, ezért nem hozunk létre olyan közösségeket, amelyekbe egyszerre tartoznak városi és a vidéki lakosok. Nem lenne lehetetlen, de a tapasztalataink szerint túl nagy költségekkel jár az alkalmazkodás. A 120 éves történelmünk során többször alakultak városi csoportjaink, de minden esetben azonnal önállóan működtek.

Az összejöveteleink több helyszínen kerülnek megtartásra, mivel a hiányos közlekedési infrastruktúra miatt, nem lehet mindenki részére elérhető helyszíneket találni. Ha szükséges, akkor a szolgálattevők utaznak, hogy a lehető legkevesebb megterheléssel járjon a hitközösség életben tartása.

Szélsőséges időjárási körülmények esetén az összejöveteleink elmaradnak. Ez nem kényelmi intézkedés, hanem abból a szikár tényből ered, hogy a közlekedés olyankor nem megoldható vagy veszélyes lenne.

Az összejöveteleinket falvakban, tanyaközpontokban szervezzük meg, hogy mindenkinek látogatható legyen. Az alkalmakra való eljutás, valamint onnan a hazaút, szerintünk nem egyéni, hanem közösségi feladat. Ezért döntöttünk úgy, hogy a gyülekezet rész-gyülekezetekre került felosztásra, más-más időpontra szervezett összejövetelekkel.

A szöveg jóváhagyásának dátuma: 2022. december 14.

A felhasznált kép Peter H képe (Pixabay)

By admin